personalo atrankos

Trumpai apie personalo atrankas

Ar įmonė pasamdys kvalifikuotą ir patikimą darbuotoją, priklauso nuo daugybės dalykų. Personalo atrankos – yra vienas iš svariausių to kriterijų.

Projekto, kurio metu bandoma surasti geriausiai tinkantį darbuotoją tikslas pasiteisina, jei kartu pajungiami tokie dalykai kaip:
konsultanto, vedančio personalo atranką, gebėjimai,
– tinkamai sudarytas atrankos klausimynas;
– aiškiai nustatyti atrankos kriterijai;
– suprantamai ir informatyviai pateiktas darbo skelbimas;
– strategija, kaip bus viešinamas laisvos pozicijos pasiūlymas;
– personalo atrankos konsultantų reputacija bei pačios įmonės įvaizdis visuomenėje.

Daugelis personalo atrankos koordinatorių ar vadovų siekia, kad į juos besikreipiantys klientai gautų tik jiems naudingą informaciją, susijusią su pretendentais.

Personalo atrankos paprastai vykdomos keliais žingsniais.
I žingsnis: sukuriama įtikinama atrankos strategija. Tarp daugybės būdų, kaip ir ką pirmiausia reikėtų daryti, atrankų konsultantai parenka galimai efektyviausią tam tikrai situacijai. Labai svarbus momentas personalo atrankas organizuojančių kompanijų darbe yra nuolatinis bendradarbiavimas su užsakovais. Visa informacija, kaip sekasi susisiekti, bendrauti su kandidatais, kada pavyks rasti realų specialistą ir t.t reguliariai pateikiama klientui, kad jis būtų tikras, jog darbai vykdomi sklandžiai ir greitai bus pasiektas norimas rezultatas.
II žingsnis: užsiimama įgyvendinimu. Šiame žingsnyje pasitelkiami konkretūs atrankos kriterijai, kandidatai pasikviečiami į darbo pokalbius, čia jie klausinėjami apie savo žinias, patirtį, kitas kompetencijas ir pan. Čia labai svarbu nagrinėti atsiųstus gyvenimo aprašymus, CV bei motyvacinius laiškus.
III žingsnis: stipriausių kandidatų atrinkimas. Atsižvelgus į kliento reikalavimus bei nustatytus kriterijus, išrenkamas kolektyvą papildysiantis žmogus.