Ekologiški produktai

Kas yra ekologiški produktai?

Ekologiški produktai — natūralūs, sveiki, gaminami nenaudojant cheminių medžiagų, kenksmingų mūsų organizmui. Dažnas iš mūsų, rinkdamasis maisto produktus, kosmetiką ar net drabužius, stengiasi atkreipti dėmesį į gaminio savybes. Tai, kokias prekes renkamės, kokią kosmetiką naudojame ir kokius maisto produktus vartojame atsiliepia mūsų sveikatai ir gyvenimo būdui.

Šiomis dienomis, kai vis daugiau žmonių pradeda galvoti apie savo sveikatą ir stengiasi rinktis ekologiškesnius produktus, tokių ekologiškų produktų pasiūla sparčiai auga. Sveiki maisto produktai parduodami ne tik parduotuvėse ar turgeliuose, bet ir internetiniuose portaluose. Atlikti tyrimai parodė, kad daugiau nei pusė amerikiečių (54 proc.) vartoja ekologiškus ir sveikus maisto produktus. Pagrindiniai motyvai, dėl kurių renkamasi būtent ekologiškus produktus yra: savo sveikatos tausojimas, rūpinimasis aplinka, smulkiųjų verslininkų, ūkininkų palaikymas, geresnis produktų skonis, produktų kokybė. Europoje ekologiški produktai taip pat populiarūs. Pasak tyrimo dalyvių, ekologiški produktai daro didelę įtaką sveikatai bei aplinkos apsaugai. Lietuvoje ekologiški maisto produktai taip pat nėra naujiena. Net daugiau nei pusė šalies gyventojų vartoja sveikus maisto produktus, supranta jų naudą ir sutinka už juos mokėti brangiau.

Kosmetikoje taip pat populiarūs ekologiški produktai. Daugelis moterų renkasi ekologišką arba natūralią kosmetiką, kuri pasižymi išskirtinėmis savybėmis, sveikais, organiškais ingredientais. Nors, ekologiškos kosmetikos kaina yra kiek didesnė nei įprastos, tačiau tai lemia savitas gamybos būdas ir aukšti kokybės standartai.

Atpažinti ekologiškus produktus visai nesudėtinga. Dažnai užtenka pamatyti pakuotę ar perskaityti produkto etiketę. Pagrindinis ekologišką prekės standartą patvirtinantis požymis — sertifikuotas logotipas, kuriuo žymimos visos ekologiškos prekės. Be sertifikato ant ekologiško gaminio etiketės, taip pat turi būti nurodytas gamintojas, sertifikato numeris ir jį išdavusios įstaigos pavadinimas. Jei visi šie atributai randami ant prekės, jokių abejonių nėra — tai tikras ekologiškas produktas.