Ką verta žinoti apie turto vertinimą?

Norite parduoti savo būstą? O gal planuojate įsigyti mišką? Tačiau esant pastoviems kainų pokyčiams nežinote kiek vertas Jūsų turtas? Ne bėda, kadangi šiais laikais turto vertinimo paslauga yra viena populiariausių tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse. Dažniausiai, vartotojai galvoja, jog namo, buto ar pastatų vertinimas leidžia sužinoti kvadratinio metro kainą ir apskaičiuoti bendrą sumą, tačiau, ši paslauga yra kur kas platesnė.

Turto vertintojai, norėdami nustatyti kainą, atlieka analizes

Turto vertinimas padeda ne tik sužinoti konkrečią kainą tačiau ir parodo vertę regiono rinkoje. Pavyzdžiui, du vienodi butai užmiestyje ir centre turėtų skirtingas kainas, nes mieste yra didesnė paklausa ir patogesnės gyvenimo sąlygos. Renkantis butą, namą ar sklypą svarbu pagalvoti apie komunikaciją, ar namo lokacija yra patogi , ar aplinkui yra parduotuvės, mokyklos, darželiai. Tam ir yra atliekamas nekilnojamo turto vertinimas (https://www.vertintojas.lt/musu-paslaugos/nekilnojamo-turto-vertinimas), kad apžvelgus ne tik patį pastatą tačiau ir jo aplinką, nustatyti kuo tikslesnę kainą.

Vertinimas – svarbus, dokumentinis procesas

Turto vertinimas nėra tik paprastas kainos nustatymas, tai yra ilgas ir rimtas procesas, kurį vainikuoja dokumentai, įrodantys kapitalą. Vertintojo pasirašytas dokumentas praverčia ne vienoje situacijoje. Pavyzdžiui, teisme, dalijantis turtą, antstoliams sužinoti piliečio finansinę būseną o taip pat ir mokesčių inspekcijai norint deklaruoti savo pajamas. Turto vertinimas taip pat yra naudingas vartotojams, norintiems gauti paramą, finansavimą arba paskolą. Visiems aukščiau išvardintiems procesams reikia turtą įrodančių dokumentų, kuriuos pateikia vertintojai.

Kodėl sakiau jog turto vertinimas yra ilgas procesas?

Norint profesionaliai įvertinti savo turtą neužtenka tik atvažiuoti ir iškart nuspręsti kainą. Pirma, turi būti apžvelgiami visi registraciją įrodantys dokumentai, tikrinama ar patalpų plotas atitinka duomenis nurodytus registrų centre, taip pat apžvelgiami turto kadastriniai, pirminiai statybos planai. Tik turint teisingus registracijos ir statybos dokumentus, atvažiuojama į apžiūrėti buto, namo ar patalpų ir įamžinama nuotraukose. Trečia, surinkus visus dokumentus ir jau apžiūrėjus vertinamą objektą, yra daroma analizė, atskleidžianti kainos rezultatus. Ir tik po šitų trijų žingsnių, vartotojas gauna visus popierius su nustatyta kaina.