Jutikliai bei sensoriai: jų tipai ir vaidmuo žemės ūkio sektoriuje

Spartus visuomenės augimas, orų kaita, sumažėjęs kritulių kiekis ir perteklinio maisto poreikis milijardams žmonių visame pasaulyje daro didelę įtaką ūkininkavimui. Tai daro neigiamą poveikį tradicinei ūkininkavimo praktikai. Mes žinome, kad žemės ūkyje naudojami išmanieji jutikliai.

Dabartinė situacija yra tokia, kad aplinka nori, jog ūkininkavimas taptų „išmanesnis“, naudojant modernias ir išmanias technologijas. Rasti sprendimus, kaip geriausiai panaudoti išteklius, tenkinant nuolat didėjančius pasaulio gyventojų vartojimo poreikius.

Išmanieji žemės ūkio jutikliai teikia duomenis, kurie padeda ūkininkams stebėti ir optimizuoti savo pasėlius bei nuolat atnaujinti informaciją apie kintančius aplinkos ir ekosistemų veiksnius.

Išmanieji žemės ūkio jutikliai padeda identifikuoti gyvūnus, aptikti karštį ir stebėti jų sveikatą, taip pat padeda atskirti ir gydyti sergančias karves, nustatant ir sekant jų bandą. Išmanieji jutikliai žemės ūkyje: ūkininkai gali suprasti savo pasėlius ir jų produktyvumą, išlaikyti išteklius ir užkirsti kelią pasėliams nuo aplinkos poveikio ar nelaimės arba juos kontroliuoti.

Koks yra jutiklių vaidmuo žemės ūkyje?

Jutikliai, naudojami žemės ūkyje sumaniam ūkininkavimui, yra žinomi kaip žemės ūkio jutikliai.

Jie teikia duomenis, kurie padeda ūkininkams stebėti ir optimizuoti pasėlius atsižvelgiant į aplinkos sąlygas ir iššūkius, pavyzdžiui, grūdų drėgnomačiai.

Šie jutikliai žemės ūkyje montuojami ir tvirtinami meteorologinėse stotyse, dronuose ir žemės ūkio pramonėje naudojamuose robotuose.

Juos galima tiksliai valdyti mobiliosiomis programėlėmis, kurios kuriamos tam tikslui.

Agri jutikliai, pagrįsti belaidžiu ryšiu; juos galima valdyti tiesiogiai naudojant „Wi-Fi“ arba per korinio ryšio bokštus, naudojant mobiliųjų telefonų programas.

Žemės ūkio jutiklių tipai

Jutiklis yra paprastas ir mažas įrankis, matuojantis arba aptinkantis natūralaus pasaulio sąlygas, pvz., judesį, šilumą ar šviesą, ir paverčiantis šią būseną analoginiu arba skaitmeniniu vaizdu.

Yra daug rūšių jutiklių, naudojamų žemės ūkyje, kad būtų galima naudoti išmaniuosius žemės ūkio įrenginius.

1. Optiniai jutikliai žemės ūkyje

Jie naudoja šviesą dirvožemio savybėms, įvairiems šviesos dažniams matuoti. Šie jutikliai, dedami ant transporto priemonių ar dronų, leidžia rinkti ir apdoroti dirvožemio atspindžio ir augalų spalvos duomenis. Optiniai jutikliai gali nustatyti molio, organinių medžiagų ir dirvožemio drėgmės kiekį.

2. Elektrocheminiai jutikliai dirvožemio maistinėms medžiagoms aptikti

Tai padeda rinkti dirvožemio cheminius duomenis. Elektrocheminiai jutikliai suteikia informacijos jutiklius dirvožemio maistinių medžiagų aptikimui. Dirvožemio mėginiai siunčiami į dirvožemio tyrimų laboratoriją. Specifiniai matavimai, ypač pH nustatymas, atliekami naudojant selektyvų jonų elektrodą. Šie elektrodai jaučia tam tikrų jonų, tokių kaip nitratai, kalis ar vandenilis, aktyvumą.

3. Mechaniniai dirvožemio jutikliai žemės ūkiui

Šie jutikliai naudoja mechanizmą, kuris pjauna dirvožemį ir dokumentuoja jėgą, išmatuotą slėgio svarstyklėmis arba apkrovos elementais.

Kai jutiklis pjauna dirvą, jis registruoja laikymo jėgas, atsirandančias pjaunant, laužant ir išstumiant dirvą. Dirvožemio mechaninis atsparumas matuojamas slėgio vienetu ir parodo jėgos, reikalingos patekti į dirvožemio terpę, santykį su priekiniu įrankio plotu, susietu su dirvožemiu.

4. Dielektriniai dirvožemio drėgmės jutikliai

Jis matuoja drėgmės lygį dirvožemyje. Drėgmės jutikliai naudojami kartu su lietaus tikrinimo vietomis visame ūkyje. Tai leidžia stebėti dirvožemio drėgmės sąlygas, kai augalijos lygis žemas.

5. Vietos jutikliai žemės ūkyje

Šie jutikliai nustato bet kurios padėties diapazoną, atstumą ir aukštį reikiamoje srityje. Tam jie pasitelkia GPS palydovus.