Elektros jungikliai

Automatiniai elektros jungikliai

Ne vienam iš mūsų yra tekę susidurti su įvairiais elektros prietaisų ar net instaliacijų gedimais namuose. Tokiais atvejais mes apsilankome pas meistrus (jei sugedo elektrinis prietaisas, pvz. elektrinis virdulys, plaktuvas, plaukų džiovintuvas ar pan.) arba kviečiame elektriką, kuris yra savo srities profesionalas ir be problemų mums gali padėti. Tačiau elektra gali būti labai pavojinga. Įvairūs gedimai, kilę elektros instaliacijoje namuose, gali baigtis ne vien gedimu, tačiau ir gaisru. Kaip tam užbėgti už akių?
Nė vienas iš mūsų nesame apsaugoti nuo nelaimingų atsitikimų, kurie yra priklausomi ne nuo mūsų. Pvz. įvykus trumpo jungimo metu, galime ne tik netekti elektros energijos. Trumpas jungimas gali tapti gaisro priežastimi. Siekiant užbėgti nelaimei už akių, kurią gali sukelti netvarkinga elektros instaliacija ar gedimas joje, galime pasitelkti automatinių elektros jungiklių pagalbą.
Automatiniai elektros jungikliai yra plačiai žinomi prietaisai, kurie atsiradus įvairiems gedimams atjungia elektros grandinę ir apsaugo elektros imtuvą bei visą maitinimo grandinę nuo nepageidaujamų padarinių. Automatiniai elektros jungikliai, galima sakyti, yra kiek patogesnis saugiklių pakaitalas. Jie pranašesni tuo, kad įvykus gedimui, jų nereikia keisti, jie yra lengvai atstatomi į pradinę padėtį. Dažniausiai namų buityje pasitaikantys, su elektra susiję įvykiai, yra perkrovos ir trumpieji jungimai. Taip automatiniai elektros jungikliai už saugiklius pranašesni tuo, kad jie gali apsaugoti nuo fazinės įtampos patekimo ant įžemintų elektros įrenginio dalių.
Lietuvių valdomose elektros prekių parduotuvėse dažniausiai galime rasti tokius gamintojų automatinius elektros jungiklius: OEZ, Schneider Electric, ABB, Bemko, IEK. Ko gero nesuklysime teigdami, kad populiariausi bei didžiausia paklausia pasižymi šie automatinių elektros jungiklių tipai: AE 1031; AE 2043; AE 2044; AE 2046; AE 2056; AE 2066 AP 50; VA.
Saugikliai šiuo metu, lyginant su automatiniais elektros jungikliais, yra mažiau funkcionalūs, todėl būtina ieškoti saugesnės alternatyvos, kuri būti optimaliausia. Automatiniai elektros jungikliai – tai paprasti ir patogūs bei labai naudingi prietaisai, kurie gali padėti apsaugoti mūsų namus nuo nelaimingų atvejų.