Kurjerio paslaugų populiarumo augimas

Inovacijų dėka, dažną rankų darbą keičia automatizuoti mechanizmai, kuriems veikti užtenka vos vieno ar kelių specialistų priežiūros. Žinoma, taip mažėja darbo vietų skaičius, tokio tipo profesijose, tačiau dar vis gausu darbų, kurie gali būti atlikti tik žmogaus. Vienas tokių – kurjerio, siuntų išvežiotojo darbas. Auganti vartotojų visuomenė perka vis daugiau, vis įvairesniais būdais, o pirkimams įvykdyti reikia ir kurjerių paslaugų.

Siųsti laiškus voke su pašto ženklais, tapo tiesiog šventine atrakcija, kai tik atsirado elektroninis paštas. Tačiau internetu siųsti daiktų neįmanoma, todėl smulkių krovinių pervežimo įmonėms grėsmės išnykti tikrai nenusimato. Tobulėjant technologijoms ir augant komunikacijai tarp valstybių, auga ir tarptautinių pervežimų kiekis. Siuntinių pristatymas į Portugaliją, Norvegiją ar bet kurią kitą šalį dabar toks pat paprastas ir greitas, kaip vietiniu mastu.

Ypatingos reikšmės pristatymo tarnyboms turėjo, įsigalėjęs pirkimas internetu. Prekės užsakomos vos kelių mygtukų paspaudimu, o visą likusį darbą atlieka kurjeriai. Priklausomai nuo to, kur vykdomas siuntinių pristatymas į Portugaliją, Angliją ar tiesiog Lietuvą, kurjeriai pristato prekes tiesiai į namus arba kitos šalies siuntų tarnyboms užbaigiančioms vykdyti užsakymą.

Inovacijos padėjo prekių pristatymą padaryti kokybiškesnį ir už prieinamą kainą, nepriklausomai nuo pervežimo masto. Logistikos valdymo sistemos, paštomatai, dronai ir kitos naujovės įsiveržusios į mūsų kasdienį gyvenimą, tikrai pasitarnauja didinant įmonių darbo efektyvumą. Seniau vykdomų, ypatingai tolimųjų, pervežimų metu kroviniai galėjo pasimesti, juos atsiimti buvo galima tik keliose, sunkiai pasiekiamose vietose. O dabar, pavyzdžiui, siuntinių pristatymas į Portugaliją gali būti stebimas specialiose sistemos tiek gamintojo, tiek kliento; atsiėmimas prieinamas bet kuriame artimiausiame paštomate, kuris veikia visą parą, bet kurią dieną; o gal dar po kelių metų siuntinys bus atskraidintas dronu.

Taigi, bėgant laikui, manoma, kad su kurjeriais teks bendrauti vis dažniau, ypatingai sparčiai augant apsipirkimo internete madai. Taip pat, tinkamos sąlygos vykdyti tarptautinius siuntimus, leidžia žmonėms palaikyti artimesnius santykius su emigravusiais artimaisiais bei draugais. Kurjeriai lyg Kalėdų seneliai pristato artimųjų dovanas iš vieno pasaulio galo į kitą. Tačiau, sunku numatyti, kada tobulėjančios technologijos pakeis ir šios profesijos atstovus.