Kaip nustatyti verslo vertę?

Greitas prekių pardavimas reikalauja protingo įvertinimo. Užkėlus per didelę kainą, pirkėjai ja nesusivilios ir pardavimo procesas užtruks ilgai, na o per daug sumažinus, pirkėjai gali abejoti dėl jos būklės, o pardavus pigiau nei verta be reikalo pardavėjas praras pinigus. Geram turto įvertinimui dažnai reikalinga profesionalų pagalba, kurie sugeba ne tik įvertinti pačią prekę, bet ir palyginti su rinkos kainomis.

Dažniausiai yra vertinamas nekilnojamasis turtas: butas, namas, komercinės patalpos, žemės sklypas ar miškas, pardavimo ar nuomos tikslu. Taip pat populiaru tampa vertinti kilnojamąjį turtą, pavyzdžiui automobilius, statybines technikas, gamyklines įrangas. Šiais laikais yra vertinamos įmonės, vertybiniai popieriai. Kiekvienam turtui įvertinti reikia žinoti nemažai taisyklių, taigi šis procesas nėra labai lengvas, o kartais gali užtrukti nemažai laiko. Vertintojas.lt gali pagelbėti prireikus turto vertinimo paslaugos.

Verslo vertinimo atveju atveju įmonės nuosavybė yra vertinama konkrečiai datai, kadangi rinka pastoviai keičiasi ir vieną dieną gali būti didelis pelno augimas, o kitą – staigus nuosmukis. Verslo vertinimas yra vykdomas analizės būdu, kurios rezultatas padeda nustatyti įmonės vertę. Verslo vertinimas dažnai reikalingas tiesiog norint sužinoti jo esamą vertę, parduodant įmonę arba vykstant tam tikriems vidaus pokyčiams. Dažnai kompanijos vertinimo prireikia besikeičiant akcininkams, savininkams, įmonės padalijimo arba bankroto atvejais. Kartais vertintojų paslaugų prireikia norint gauti kreditą arba apdrausti įmonę.

Verslas

Vertinamas yra ne tik verslas, tačiau ir akcijos, vertybiniai popieriai ir net pajai. Pajumi yra vadinamas stojamasis įnašas, įeinant į bendrovę ar kooperatyvą. Pajai yra skirstomi į dvi rūšis, pirma – pagrindiniai, kurie yra privalomi stojant į uniją, antra – papildomieji, kurie reikalingi norint gauti kreditavimą. Pajus suteikia teisę į nuosavybę, leidžia dalyvauti įmonės vidaus valdyme. Pajų vertinimas reikalingas ne tik norint juos parduoti, tačiau ir gauti papildomų investicijų. Jo vertei nustatyti padeda įmonės turto analizė, jo padeties rinkoje. Tokiam procesui atlikti yra būtina profesionalo pagalba, kuris žinos visas rinkos aktualijas bei verslo nuostatas.