Žaislai padeda mokytis tiems, kurie išgelbės pasaulį

Kiekvienas vaikas turi žaislų, kuriuos mėgsta ir kurių ne. Mažam vaikui dažniausiai yra dovanojami žaislai, kurie yra panašūs, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog svarbi žaislų įvairovė, kad vaikas galėtų mokytis ir lavintis skirtingose skirtyse.

Kokie žaislai yra lavinamieji, o kokie nėra?

Žaidimas yra daugiau nei tik laiko praleidimas. Tai vaikų intelektinio, fizinio, socialinio ir emocinio vystymosi pagrindas-sveikos asmenybės varomoji jėga. Daugybė skirtingų tyrimų patvirtino žaidimo svarbą ugdant įvairius įgūdžius: kūrybiškumą ir bendradarbiavimą, kritinį mąstymą ar emocinį intelektą. Čia galima be galo išplėsti visus kitus įgūdžius, kurių gali prireikti augant vaikui ir suaugus. Žaislai yra puikus būdas padaryti žaidimus įdomesnius, įvairesnius ir ilgesnius. Grįžtant prie atsakymo į pagrindinį klausimą, tiesą sakant, visi žaislai yra daugiau ar mažiau lavina. Tačiau norintiems juos pasirinkti, svarbūs trys aspektai:

Įvairūs žaislai. Vaikams labai svarbu lavinti įvairius įgūdžius ar sritis žaidimuose, pradedant nuo smulkiosios motorikos ir baigiant socialiniais bei emociniais įgūdžiais. Taigi nėra prasmės turėti 20 mašinų, 10 „Lego“ konstruktorių ar 15 lėlių! Geriau rinktis skirtingus žaislus, kurie turi ir skirtingas funkcijas. Svarbi ir spalvų gama, nes taip vaikai galės mokytis ir spalvų.

Koks yra naujų žaislų kūrimas? Yra daug žaislų, kurie lavina visiškai netinkamus įgūdžius, tokius kaip konfliktas ar agresija prieš kitus. Mums kyla natūralus klausimas, ar norime tai skatinti. Geriau vaikams neduoti žaislų šautuvų, ar kitų, su smurtu susijusių žaidimų, nes vaikai yra per maži suvokti, kur yra žaidimas, o kur tikras gyvenimas.

Galiausiai tinkamiausias lavinamasis žaislas praplečia reikiamų įgūdžių spektrą ir sustiprina tam tikrų sričių kūrimo procesą. Mes pasirinkome 10 įgūdžių, pagrįstų mokslininkų ir pedagogų atradimais bei besikeičiančiomis visuomenės tendencijomis, kad pamatytume, kokių žinių ar įgūdžių žmonėms ilgainiui nebereikia, o kurie tik taps svarbesni ateityje. Tokius žaislus galite rasti Little Dutch edukaciniai žaislai. Šių žaislų pasirinkimas yra atminties, kritinio mąstymo, erdvės vizualinio suvokimo, emocinio intelekto lavinimas.  Labai svarbu mažuosius ugdyti žaidimais, nes tradicinės mokyklos orientuojasi į žinių, o ne įgūdžių perteikimą. Tėvai turi į juos atkreipti dėmesį, kad išugdytų sėkmingą asmenybę.

Kas geriau: jei vaikas pats išsirenka žaislą ar kai jį išrenka tėvai?

Visuomet, kai kalbama apie žaislus, turėtų būti pusiausvyra. Vaikui tikrai reikia mokėti išsirinkti jam patinkančius žaislus, ypač per jam labai ypatingas šventes! Tačiau tuo pat metu tėvams taip pat kartais verta rinktis, nes tai užtikrins didesnę žaislų įvairovę namuose, o tai padeda lavinti vaiko intelektą. Tėvai turi prisiminti, kad kuo vertingesni žaislai, tuo daugiau tėvų ar mamų dalyvaus ir žais kartu, nes saugos žaislą, o ne pats vaikas tą žaislą tyrinės. Juk žaislai yra interaktyvūs ir nėra muziejiniai eksponatai, į kuriuos mes tik žiūrime. Todėl vaikams svarbiausia žaidimo metu su kuo nors pažaisti. Net paprasčiausias ir pigiausias stalo žaidimas lieka ilgiau atmintyje, nei žaislas, kurio negalima paimti. Taip yra todėl, nes mes ir vaikai galime turėti vaikystės prisiminimų, nes stalo žaidimas žaidžiamas su visa šeima.