5 plieninių pastatų kainas lemiantys veiksniai

1. Pastato projektavimas

Jūsų pastato projektas nulems kiek reikės samdyti darbo jėgos ir panaudoti pagrindinės statybinės medžiagos – plieno. Kaip ir galima tikėtis, nesudėtingų konstrukcijų pastatai, kuriems nereikia specialios inžinerijos, kainuos pigiau nei didesnių, sunkių pastatų projektai, kurie, pavyzdžiui, gali atlaikyti labai stiprų vėją ar žemės drebėjimą. Žemiau išvardyti pagrindiniai aspektai, turintys įtakos jūsų plieninio pastato kainai:

Klimato juosta arba, paprastai tariant, vėjo apkrova. Reiktų atsižvelgti, kokioje vietovėje bus statoma metalinė konstrukcija, nes skirtingose ​​vietovėse ir vėjo stiprumas skiriasi. Taigi, jei ketinate pastatą statyti užuovėjos neturinčioje vietoje – statinys turėtų būti kur kas tvirtesnis ir stabilesnis, o tam reiktų papildomų statybinių medžiagų ir detalių pastato tvirtumui išgauti., kas reikalautų daugiau išlaidų statyboms.

Matmenys (plotis, aukštis, stogo nuolydis, ilgis) – šie kintamieji įvairiai įtakoja reikalingą plieno kiekį. 

Svarbu įvertinti ir galimą sniego apkrovą. Jei šaltuoju metų laiku iškrenta sąlyginai daug sniego, reiktų planuoti tvirtesnės konstrukcijos statybas, o tai reiškia papildomas plieno sąnaudas, todėl, akivaizdu, pastato kaina išaugs.

Seisminės sąlygos yra svarbios kituose Europos ir pasaulio regionuose, tačiau jei jūsų verslas yra svetur, į tai reikia atkreipti dėmesį. Konstrukcijos tvirtumas, projekto sudėtingumas turėtų priklausyti nuo seisminio aktyvumo lygio jūsų vietovėje.

2. Plieno kaina

Statybinių medžiagų kainos keičiasi kasdien. Tiesą sakant, jos taip svyruoja, kad gamintojai, norėdami pateikti tikslią naujojo surenkamojo pastato kainą, turi atsižvelgti į plieno kainą būtent tą mėnesį. Metalinių konstrukcijų kainas galite sužinoti čia: ​​https://www.borga.lt/angarai-kaina/.

Plienas yra pasaulyje vertinama medžiaga, tačiau jo paklausa svyruoja. Jei ji mažėja, automatiškai mažinama ir kaina, ir atvirkščiai. 

Kadangi plienas yra pagrindinė pastato sudedamoji dalis, kaina turi didelę įtaką pastato pastatymo kainai. Tai reiškia, kad gerą trečdalį jūsų pastato kainos iš esmės lemia svyruojanti plieno kaina.

3. Kuro sąnaudos

Paprastai statybinės dalys iš plieno yra gabenamos sunkvežimiais, kuriems reikia nemažai kuro.

Kuro kainos taip pat labai svyruoja (ypatingai šiais mūsų laikais dėl politinių įvykių bei skiriamų sankcijų), todėl tai turi įtakos sunkiojo plieno pristatymo iš tiekėjo į gamyklą ir sunkaus jau pagaminto produkto transportavimo iš gamyklos į jūsų darbo vietą išlaidoms. 

4. Perkamoji galia

Kaip ir daugelio kitų prekių, plieno kaina gali būti sumažinta, jei pirkėjas nutaria pirkti urmu. Tai praktiškai neįmanoma pavieniams ,,mažiems” klientams padaryti. Tačiau koks nors labiau žinomas ir ,,stambesnis” plieno gamintojas visada gaus galimybę nusipirkti plieno su nuolaida, atsižvelgiant į tai, kokį kiekį jis pirks. 

5. Papildomos funkcijos

Metalinių konstrukcijų statybų išlaidos gali išaugti ir dėl dar vienos svarbios priežasties – tai kitų papildomų priedų pasirinkimas. Plieniniai pastatai gali būti suprojektuoti su daugybe funkcijų, kurios padaro jūsų pastatą patogesnį, funkcionalesnį ir ekonomiškesnį. Vienas iš daugelio pavyzdžių galėtų būti pastato izoliacija. Jei dėl tam tikrų priežasčių svarbu palaikyti pastovią temperatūrą pastate, gera konstrukcijos izoliacija yra būtina, nes laikui bėgant tai atsiperka – geresnė izoliacija sumažina pastato eksploatavimo kaštus ir pan. Vis dėlto, pradiniame statybos etape reikia atsižvelgti į tokių ,,pagalbinių” funkcijų kainas, nes šios gali ženkliai pakelti pastato galutinę kainą.