Kodėl ikrai tokie brangūs?

Tikrieji ikrai laikomi vienu geriausių delikatesų ir vienu brangiausių maisto produktų pasaulyje. Ikrai nuo seno buvo prabangaus gyvenimo būdo sinonimas.

Tikrieji ikrai atspindi lėto maisto judėjimą. Tai tobula evoliucijos ir naujovių audra. Tai vienas seniausių delikatesų pasaulyje. Tačiau tik nedaugelis kalba apie vieną, dažnai žmones stebinantį, klausimą – kodėl ikrai tokie brangūs?

Norėdami suprasti retą ir rafinuotą juodųjų jūros perlų prigimtį, pirmiausia turite grįžti prie gamybos meno. Geriausi pasaulyje ikrai yra iš nykstančios Beluga eršketų rūšies. Eršketas yra vienas iš seniausių anadrominių būtybių, sutinkamų šaltuose skaidriuose Kaspijos jūros vandenyse. Beluga eršketų patelė neduoda žuvų ikrų mažiausiai 18 metų.

Eršketas – nykstanti rūšis

Beluga ikrai jau seniai buvo paklausūs, dėl šimtmečius trunkančio importo ir eksporto eršketai tapo nykstančia rūšimi – ypač eršketų mėgstamoje Kaspijos jūroje. 2010 m., kai eršketų populiacija buvo perklasifikuota ir įtraukta į nykstančių rūšių sąrašą, intensyvi gamyba buvo sustabdyta, o Iranas turėjo pradėti kontroliuoti pramonę visoje šalyje.

Dėl natūralaus eršketų ciklo beluga ikrų gamyba ne tik buvo labai lėta, bet ir gamybos apribojimai bei tvirta importo ir eksporto kontrolė lėmė tolesnį jų trūkumą.

Eršketų žvejybos apribojimai ir griežtos taisyklės

Siekdamos išlaikyti didelę pasiūlą ir paklausą, kitos šalys bandė auginti savo beluga eršketus. Tačiau Irano Kaspijos jūros vietinės sūrumo sąlygos negali būti atkartotos tolimuose Floridos ar Kinijos žuvininkystės ūkiuose, todėl rezultatas dažnai neatitinka standartų.

Laukinė beluga eršketų žvejyba išgyveno ir vis dar išgyvena didelius apribojimus, tačiau Iranas išlieka ta vieta, kur tvarios ūkinės veiklos sąlygos yra tokios pat artimos laukinei žvejybai, kokių pramonė niekada nesugebės atkartoti. Labai geidžiamos eršketų rūšys Kaspijos jūros pakrantėse auginamos teisėtai, tinkamai ir taikant griežtas taisykles.

Brangiausias Irano eksportas

Pakrantėje besidriekiančios ikrų fermos yra griežtai reguliuojamos ir finansuojamos iš Irano vyriausybės pajamų. Šioje rinkoje nėra vietos eksperimentuoti – kokybė yra vienintelis svarbus aspektas. Dėl puikiai beluga eršketams tinkančios Kaspijos jūros ikrai tapo brangiausiu Irano eksportu – netgi nustelbia pasaulinę naftos galią. 

Aukšta eršketų ikrų kaina

Priežastis, kodėl eršketų ikrai yra tokie brangūs, tai labai ilgas ikrų laukimo periodas, griežtos apribotos gavybos sąlygos ir galiausiai nepakartojamo skonio patirtis. 

Beluga eršketų ikrų skonis yra pasakiškai skanus ir kremiškas, švelnus kaip ką tik plaktas sviestas, praturtintas žemiškomis graikinių riešutų skonio natomis ir lengvu vytintos žuvies skoniu, o tekstūra apvali ir šilkinė kaip tobulas bordo butelis.

Kai perkate brangiausius pasaulyje ikrus – investuojate į juoduosius Kaspijos jūros perlus, įsigyjate visą puokštę vertybių: šimtmečių įsipareigojimų, dešimtmečius trukusio subtilaus rūpinimosi ir meilės bei laukimo metų.

Pirkite ikrus ir ir kitas jūros gėrybes tik iš patikimų parduotuvių, kurioms svarbu, kaip žuvys ir kiti jūros teikiami delikatesai yra gaudomi, kad jų veikla kuo mažiau kenktų mūsų gamtai. Viena tokių parduotuvių Lietuvoje yra ,,FishWish”, kuri turi visus reikiamus sertifikatus, tokius kaip ekologiškumo bei tvarios žūklės sertifikatai. „FishWish” užtikrina skaniausią šaldytą žuvį jūsų kasdieniam ar šventiniam stalui!