vadovo atrankos kriterijai

Užbėgimas įvykiams už akių: speciali vadovo atranka

Didžiosios įmonės Lietuvoje, o ypatingai pasaulyje siekia pasamdyti specialistus, kurie nenuviltų. Pradedant asmeninėmis savybėmis, bendravimo įgūdžiais bei baigiant ilgamete darbo patirtimi ar sukaupta kompetencija, – visa tai vadovo atrankos kriterijai, kurie ir nulemia, ar kandidatas į siūlomą poziciją gaus darbą ar ne.

Šiandien darbo rinka yra ypač rizikinga, o ryšiai ir padėtis joje formuojami itin gudriai, stengiantis viską kuo geriau pasverti. Nenorint, kad didelis verslas žlugtų, o ateityje įmonė tik augtų, pirmiausia patariama atsakingai rinktis savo darbuotojus. Deja, tai padaryti ne visada yra labai paprasta. Nors iš pačio pirmo žvilgsnio pretendentas gali atrodyti ir labai išsimokslinęs, mandagus ar galintis pakelti iš tiesų nemažą įtampą darbinėje aplinkoje. Tam, kad vadovai nesuklystų samdydami vieną ar kitą darbuotoją, patariama kreiptis į asistuojančias personalo atrankos kompanijas. Jų sudaryti vadovo atrankos kriterijai bus tikslingai nukreipti į pagrindinių charakterio savybių bei kompetencijų patikrinimą, nesugaiš papildomai laiko bei padės profesionaliai išsirinkti tikrai gerą darbuotoją.

Vienas didžiausių veiksnių, lemiančių bet kokio verslo sėkmę, yra mokantys projektą koordinuoti asmenys. Tai gali būti įvairūs vadovai ar direktoriai. Specifinės jų žinios praktiškai visais atvejais garantuoja, jog bus sudarytas aiškus, o svarbiausia, racionaliai pasvertas, veiksmų planas. Tokie žmonės žinos, kiek ir kokių išteklių reikės produktui ar paslaugai sukurti ar įvykdyti. Personalo atrankos metu darbo rinką puikiai išmanantys specialistai klausinėja pretendentų apie jų darbo patirtį, savybes, darbo pobūdį ir pan. Neretai būna sukuriamos specialios, imitacinės situacijos tam, kad būtų galima matyti, kad žmogus elgiasi vienu ar kitu atveju.

Taigi, paklausti savęs, ar verta samdyti personalo atrankos specialistus, vertėtų kiekvienam milžiniškos ar kiek didesnės įmonės vadovui. Juk ką gali žinoti, toks žingsnis galbūt lems jų verslo sėkmę ateityje.