„Northway“ kamieninių ląstelių bankas – ką vertėtų žinoti apie šių ląstelių panaudojimą šiuolaikinėje medicinoje?

Turbūt neretas iš jūsų, susidūręs su sveikatos problemomis ir nesulaukęs tinkamo dėmesio viešose gydymosi įstaigose, esate girdėjęs apie vieną iš sėkmingiausių Lietuvoje, tačiau dirbančių ir Londone, medicinos centrų „Northway“. Šis centras teikia platų spektrą paslaugų bei pabrėžia tai, jog jų pagrindinis tikslas – suteikti individualų dėmesį kiekvienam pacientui.

„Northway“ kamieninių ląstelių bankas – vienas iš populiariausių Lietuvoje, kuriame pagalbos sulaukė daugybė žmonių. Kaip teigia pats medicinos centras, kamieninės ląstelės yra iš tiesų labai naudingos, o jų pagalba galima išgydyti daugiau nei šimtą ligų. Beje, darant mokslinius tyrimus šis skaičius, numatoma, jog augs.

Kamieninių ląstelių privalumai bei panaudojimas šiuolaikinėje medicinoje

Galbūt jums kyla klausimas, kas gi yra tas „Northway“ kamieninių ląstelių bankas? Kamieninės ląstelės, kaip teigia pati sveikatos klinika, yra tarsi mūsų organizmo sistemos „statybiniai blokai“, skatinantys ypatingą ląstelių gijimą bei susidėvėjusių organizmų, audinių ar organų atsistatymą. Nepaisant to, jog kamieninės ląstelės ypatingai greit ir lengvai dauginasi, yra dar viena ir, drįstume teigti, daug svarbesnė jų funkcija, ypatingai reikšminga medicinoje.

Kamieninės ląstelės, tinkamai veikiamos tam tikrose laboratorinėse sąlygose, gali būti paverstos audinio ar organo ląstelėmis, turinčiomis beveik tokias pat tam organui būdingas funkcijas, pavyzdžiui, atstatant odos ląsteles po nudegimų. Tai išties neįkainojama galimybė gydyti ir daugiau ligų, todėl jų panaudojimas šiuolaikinėje medicinoje be galo reikšmingas.
Daug kalbėti apie kamieninių ląstelių panaudojimą iš tiesų sudėtinga būtent dėl to, jog jų panaudojimas toks platus. Pasinaudojus kamieninėmis ląstelėmis jas galime paversti neuronais, naudoti archeologiniuose tyrimuose bei, kaip jau aptarėme, medicinoje.

Kamieninių ląstelių kritika mokslo pasaulyje

Kaip jau turbūt supratote, kamieninių ląstelių panaudojimas taip pat išties reikšmingas ir gydant nevaisingumą. Lietuvoje, kaip jau daugeliui teko girdėti, susiduriama su nemaža kritika, kuomet imama kalbėti apie kamieninių ląstelių panaudojimo etiką naikinant embrionus.

Kodėl mokslininkai taip susitelkę į embrionų kamienines ląsteles? Būtent dėl to, jog embrionų ląstelės turi ypatingą gebėjimą daugintis ir tapti bet kuria iš dviejų šimtų dvidešimties ląstelių, esančių mūsų kūne. Žinoma, mokslas visuomet susiduria su etikos problemomis ir tik jums spręsti, kaip vertinti būtent šį kamieninių ląstelių panaudojimą bei tyrimus, tačiau šių ląstelių panaudojimas ir galimybės ateities medicinoje iš tiesų nenuginčijamos.

Kamieninių ląstelių bankas: http://www.kamieniniubank.lt/lt