verslo finansavimas

4 ankstyvo verslo finansavimo būdai

Daugelis naujų verslininkų pradeda savo verslo kūrimą nuo mažos užsimezgusios idėjos. Tada pamažu ją nugludina ir priveda iki realybės. Verslo idėjai tapus aiškia ir visiškai suprantama jai įgyvendinti neretai reikia finansų. Deja, daugeliu atvejų turimų asmeninių investicijų nepakanka. Tačiau kaip gauti finansavimą jei turi tik idėją ir jokio realaus verslo ar daikto kurį galėtum parodyti? Tokiam ankstyvam verslui galima naudotis vienu iš keturių būdų: verslo angelais, smulkaus ir vidutinio verslo finansavimo bendrovėmis, sutelktinio finansavimo platformomis, europinėmis priemonėmis.

Ankstyvo verslo finansavimo būdai

Taigi visi šie keturi būdai, priklausomai nuo turimos idėjos ir jos potencialo gali būti labai naudingi ir netgi kombinuojami tarpusavyje. Pažiūrėkime į kiekvieną iš šių finansavimo būdų atskirai.

Verslo angelai

Verslo angelai Lietuvoje atsiradę dar ne taip ir seniai vis dažniau gelbsti pradedančiuosius verslininkus. Jie ne tik finansuoja naują verslą ne didelėmis sumomis, bet ir tampa mentoriais, kurie padeda tam verslui vystytis. Verslo angelai tai yra sėkmingi verslininkai, turintys patirties ir reikiamą kapitalą, kad galėtų padėti kitiems.

Smulkaus ir vidutinio verslo finansavimo bendrovės

Smulkaus ir vidutinio verslo finansavimo bendrovės gelbsti tuo atveju kai reikalinga didesnė pinigų suma ar norima išvengti atskaitomybės nuo kitų. Čia įrodęs savo būsimo verslo potencialą, būsimas verslininkas gauna finansavimą ir toliau tvarkosi pats, be valdžios dalinimosi. Daugiau apie šios rūšies finansavimą skaitykite čia.

Sutelktinio finansavimo platformos

Jei jūsų idėja daiktas, kurio prototipą galite pasidaryt patys tai labai tikėtina jog sulauktumėte sėkmės sutelktinio finansavimo platformose. Jose paprasti žmonės iš viso pasaulio gali skirti nedideles pinigų sumas (5 – 10€). Jei surenkama jums reikalinga suma, tada pinigai yra išmokami ir visi skyrę paramą tampa investuotojais, kuriems reikia teikti ataskaitas apie verslo progresą ir tėkmę.

Europinės priemonės

Kasmet yra skiriama Europos Sąjungos parama įvairiam verslui ar jo pradžiai. Galima ieškoti tokios paramos ir užpildžius paraišką ją gauti.  Taip pat galima išnaudoti Lietuvoje esančias verslo pradžios subsidijas ar verslo paramos organizacijas, kurių vis daugėja.

Atradus ir išgryninus savo verslo idėją, reikia nebijoti ir ieškoti būdų jai įgyvendinti. Ganėtinai dažnai atsitinka taip, kad tie kurių idėjos buvo nuvertinamos, galiausiai pasiekia savo tikslą ir tampa sėkmingais verslininkais skaičiuojančiais milijoninius pelnus.