Nuostabi daržovė – agurkas

Agurkas – tai viena iš dažniausiai valgomų daržovių. Žalias, griežinėliais supjaustytas agurkas greta mėsos patiekalo, agurkas šaltibarščiuose, marinuotas arba raugintas agurkas prie šoninės, agurkas kartu su kitais žalumynais apipiltas aliejumi arba grietine ir, žinoma, agurkas su medumi arba cukrumi – tai tik keletas dažniausiai pasitaikančių agurko valgymo pavyzdžių.

Agurko kilmė

Agurkas yra moliūgų šeimos augalas. Jo gentainiai yra arbūzai, melionai, aguročiai, paprastieji ir kitų rūšių moliūgai. Nors agurkai ir nepasižymi dideliu naudingų maistinių medžiagų kiekiu, jie dėl gerai virškinimo traktą nuteikiančių savybių yra viena iš dažniausiai ir seniausiai pasaulyje valgomų daržovių. Indo civilizacijoje agurkus augino dar keletą tūkstančių metų prieš mūsų erą, o ant egiptiečių ir graikų šventyklų freskų vaizduojami agurko atvaizdai parodo, kad ir antikiniais laikais ši daržovė buvo vertinama.

Nors pagal kilmę agurkas yra šilumėgis augalas, šiuo metu yra išvesta įvairių jo veislių, kurios tinkamos auginti ir vidutinio klimato juostose ir ne tik šiltnamiuose, bet ir atviroje dirvoje. Lietuvoje agurkai yra auginami nuo neatmenamų laikų. Lietuvių literatūroje dažnai galima sutikti pavyzdžių, kaip yra auginami ar konservuojami agurkai.

Naudingosios savybės

Skysčių atstatymas. Agurkai pasižymi švelniu, gaiviu skoniu ir dideliu vandens kiekiu. 100 gramų agurko sudaro 95 proc. vandens. Nors 100 gramų agurko tėra 16 kalorijų, agurkai pasižymi kita labai svarbia savybę – jie gali padėti atstatyti prarastus skysčius organizme, sumažinti dehidrataciją bei jie yra vienas iš tų maisto produktų, kuriuos malonu ir pravartu valgyti karštu oru.

Vitaminas K. 100 gramų agurko yra 16 proc. reikalingos dienos normos vitamino K. Taigi, kad gautumėte reikalingą vitamino K kiekį, jums tereikia suvalgyti keletą agurkų per dieną. Vitaminas K skatina regeneracijos procesus, dalyvauja kaulų medžiagos atsinaujinime, skatina žaizdų gijimą bei raumenų veiklą.

Šalina šlakus. Iš agurko pagaminti natūralūs losjonai yra puiki odos priežiūros priemonė. Pageidaujant išvalyti veido odą nuo šlakų, rekomenduojama ją nuolat trinti žalia agurko žievele.

Medžiagų įsisavinimas. Agurkas yra viena iš nedaugelio daržovių, kuri yra valgoma nesunokusi, žalia. Su agurkais organizmas gauna ląstelienos. Greta kitų maisto produktų valgomas agurkas žadina apetitą bei tokiu būdu kitame maiste esančios medžiagos yra įsisavinamos geriau.

Priešuždegiminės savybės. Agurkai turi priešuždegimines savybes. Uždegimas yra imuninės sistemos funkcijos sutrikimas. Specialistai mano, kad uždegimas gali paskatinti įvairių sveikatos sutrikimų pradžią. Valgant agurkus mažėja uždegimų rizika.

Agurkų konservavimas

Agurkų konservavimas ne tik padeda pratęsti agurko naudojimo laiką, bet ir iš esmės pakeičia jo naudingąsias maistines savybes. Užraugtus ir vėsiai laikomus agurkus galima išlaikyti net iki metų. Marinuotus agurkus galima išlaikyti ilgiau nei metus, net laikant juos ne vėsioje patalpoje.

Rauginti ar marinuoti agurkai skatina virškinimo liaukų sekreciją, o tai lemia geresnį maisto virškinimą. Ypatingai sveika valgyti natūraliai raugintus agurkus. Raugintuose agurkuose yra daugybė vitamino C. Vitaminas C sumažina peršalimo riziką, pagerina geležies įsisavinimą, mažina riebalų kaupimąsi ant kraujagyslių sienelių, turi antioksidantinių savybių bei teikia kitas naudingas savybes žmogaus organizmui.