Nekilnojamojo turto vertinimas: kokie yra jo veiksniai?

Jei norite parduoti būstą, o galbūt priešingai – kaip tik šiuo metu planuojate tokį stambų pirkinį, tokiu atveju, teks atlikti ir įvarius namų darbus. Tarp jų, neabejotinai bus ir vienas procesas, tai – nekilnojamojo turto vertinimas. Tai – procesas, kurio metu yra įvertinama parduodamo būsto (arba jūsų norimo įsigyti) būsto rinkos vertė. Toks procesas yra labai naudingas tiek būstą parduodantiems, tiek perkantiems. Na, o, kol kas, kviečiame sužinoti daugiau apie veiksnius, kuriais remiantis ir yra nustatoma nekilnojamojo turto rinkos vertė. 

Vieta

Savaime suprantama, vienas pagrindinių yra vieta. Žmonės labai klysta, manydami, jog svarbu tik tai, kokioje vietoje – miesto centre, miesto pakraštyje ar užmiestyje yra būstas.  Iš tiesų, vertinant pagal šį veiksnį, atsižvelgiama ir į kitus aspektus – pavyzdžiui, ar yra kokių nors apribojimų, dėl kurių nebus galima vystyti tolimesnių statybų ir t.t. 

Vyraujančios tendencijos 

Atsakingai įvertinamos ir vyraujančios tendencijos, t.y., atsižvelgiama į tai, kokia yra situacija – trūkumas ar perteklius, tokių objektų, kaip norimas parduoti būstas. Jei nustatomas perteklius, natūralu, kad būsto rinkos vertė bus šiek tiek žemesnė. Ir atvirkščiai, jei pastebimas stygius, būsto savininkas turi puikią galimybę išlošti ir parduoti jį už ypač aukštą kainą. 

Taigi, kaip matyti, nekilnojamo turto vertinimas yra procesas, kuris neatsiejamas nuo tam tikrų veiksnių. Jų yra nemažai, tačiau bene svarbiausia – vieta ir vyraujančios tendencijos. Jei situacija tokia, kad būstas yra vietoje, kur nėra taikomi jokie apribojimai dėl tolimesnių statybų ir rinkoje pastebimas tokių objektų, kaip norimas parduoti būstas, stygius, tai jo savininkas turi iš tiesų galimybę parduoti būstą ypač aukšta kaina. Daugiau vertingos informacijos apie turto vertinimo procesą sužinosite https://www.untu.lt/