Kuo skiriasi mobilus parašas nuo elektroninio

Kuo skiriasi mobilus parašas nuo elektroninio?

Siuntos ir dovanos džiugina kiekvieną. Jos gali praskaidrinti net ir liūdniausias dienas, kuomet jaučiamės prastai ir nepasitikime savimi. Gavote ilgai lauktą siuntinį paštu, pasirašėte ant kurjerio planšetės ir džiaugiatės pirkiniu?

Ne viskas taip paprasta. Toks parašas – tik smulkmena, o paveikslėlis planšetėje dar nėra tikras parašas

Jei pasirašote kurjerio pateiktoje planšetėje, nemanykite, kad naudojate elektroninį parašą. Tiesą sakant, tokį parašą labai lengva suklaidinti, nes parašo vaizdas negali būti laikomas elektroniniu parašu. Jis neturi nieko bendra su parašo duomenimis. Paveikslėlį lengva nukopijuoti ir pridėti prie kitų dokumentų parašo, savininkui apie tai nieko nežinant. „Tai tiesiog gražus žaislas“. Vienintelis realus būdas pasirašyti dokumentą yra elektroninis parašas. Elektroninis parašas atrodo, kaip paprasta kortelė su mikroschema arba USB atmintinė, kuriame ir saugomas specialiai tam žmogui sukurtas parašas. Pats parašas susideda iš keleto dalių. Svarbiausios jų – viešas ir privatus raktas. Viešasis raktas, kartu su asmenį identifikuojančiais duomenimis saugiai guli toje pačioje žmogui išduotoje laikmenoje. Įrenginys padarytas taip, kad privataus rakto iš šios laikmenos negalima išgauti nei fiziniu, nei programavimo būdu.

Jūsų elektroninis parašas iš esmės yra beprasmis galvosūkis. Kiekvieną kartą pasirašius dokumentą sukuriamas skirtingas simbolių rinkinys

Jei tą patį dokumentą pasirašys skirtingi žmonės, jie visi gaus skirtingą simbolių rinkinį, tačiau juos visus galima atpažinti pagal privatųjį raktą, kuris naudojamas kuriant kratinį. Tikrinant parašą, pagal parašo duomenis ir asmens viešąjį raktą, ar parašas dedamas su asmens privačiu raktu. Parašo tikrinimo procese asmeninis privatus raktas nenaudojamas, naudojamas tik viešasis sertifikatas su viešuoju raktu. Parašo kūrimo metu naudojami tokie algoritmai, kurių dėka neįmanoma pagal viešąjį raktą nustatyti privataus rakto, arba gauti pasikartojantį simbolių rinkinį. Tai leidžia užtikrinti, kad joks asmuo negalės pasirašyti už kitą asmenį ir joks asmuo negalės išsiginti savo parašo. Bet koks duomenų pakeitimas bus aptiktas tikrinimo metu. Elektroninis parašas koduojamas asimetrinio šrifto būdu. Elektroninės bankininkystės kodų kortelės veikia simetrinio šrifto principu. Simetrinis šifras: tokią pačią informaciją turi ir kodo siuntėjas, ir gavėjas. Nėra galimybės nustatyti, ar kodą iš kortelės veda jos savininkas, ar vagis. Asimetrinis elektroninio parašo šifravimas naudoja du skirtingu algoritmus užkoduojant ir iššifruojant tą patį pranešimą. Abu raktai susiję, tačiau turint viešąjį (žmogui išduotą) raktą neįmanoma išaiškinti privataus rakto turinio.

Ko reikia užsisakant mobilų parašą salone?

  • Paso arba asmens tapatybės kortelės.
  • Bet kurio banko lustinės mokėjimo kortelės (0,01 Eur autorizavimo mokesčiui).
  • Turimos SIM kortelės duomenis perkelti į telefoną – SIM kortelę pakeisime į naują.
  • Atvykti asmeniškai į pasirinktą saloną – m. parašas pagal įgaliojimą nesuteikiamas.

Patogu – prisijungti prie el. Bankininkystei nebereikės banko kodų kortelių ar generatorių, reikės jūsų mobiliojo telefono, o jūs visada būsite šalia. Saugu-m. Parašas apsaugotas specialiu PIN kodu, kurį žinote tik jūs, o telefonas taip pat apsaugotas PIN kodu. Pametus telefoną tereikia užrakinti SIM kortelę. M. Parašą galite naudoti bet kada ir bet kur. Jis visada su tavimi – tavo telefone. M. parašas gali priklausyti tik fiziniam asmeniui. Bet kuris fizinis pilnametis asmuo, turintis Lietuvos Respublikos pilietybę, gali naudotis m. parašu, nepriklausomai nuo to, ar SIM kortelė yra įmonės, ar kito privataus asmens nuosavybė.Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.