Skalbyklės

Kaip išvalyti skalbimo mašiną?

Kiekvienas sutiks, kad skalbimo mašina – prietaisas, be kurio sunkiai įsivaizduojame buitį. Vieni skalbia dažniau, kiti – rečiau, tačiau anksčiau ar vėliau visi susiduria su problema – nemaloniu kvapu iš skalbimo mašinos arba net nemaloniu skalbinių kvapu arba nešvarumais ant skalbinių. Tai pirmasis ženklas, kad laikas išvalyti skalbimo mašiną ir jos filtrą. Laiku skalbyklės neišvalius, rizikuojama ne tik nemaloniu kvapu bei nešvarumais, bet ir artėjančiu skalbyklės gedimu. Taigi, kaip tai padaryti, kad nepakenktų nei skalbiniams, nei skalbimo mašinai, nesudirgintų odos ir efektyviai veiktų?

Skalbimo mašinos filtrą reikėtų valyti bent kartą per mėnesį: reikia atjungti skalbimo mašiną ir išimti filtrą. Filtre neretai prisikaupia įvairių audinių gabalėlių, siūlų, smukių daiktų ir monetų iš kišenių.

Pačią skalbimo mašiną valyti galima tiek tam skirtomis cheminėmis priemonėmis, tiek sveikesnėmis namų priemonėmis – actu ir soda. Pirmasis būdas tinkamesnis, jei skalbyklė ypač nešvari, niekada nevalyta arba, jei antrasis būdas buvo neveiksmingas.

Vis dėlto, geriausia skalbimo mašiną valyti namuose esančiomis priemonėmis – actu ir soda, nes, pirmiausia, tai ne taip kenkia, nedirgina odos, ir kainuoja mažiau. Pripildykite skalbimo mašiną karšto vandens, įpilkite kelias stiklines baltojo acto ir pusę stiklinės kepimo sodos, tada įjunkite prietaisą ir leiskite būgnui kelis kartus pasisukti. Tada padarykite pauzę ir leiskite vandeniui ramiai pastovėti bent valandą skalbimo mašinos būgne. Praėjus valandai, užbaikite skalbimo ciklą. Pabaigus, išvalykite būgną audiniu, o, esant aitriam kvapui, įjunkite skalbimą be skalbinių ir valymo priemonių – tik su vandeniu. Jei toks valymas nepadeda, galite vietoje acto ir sodos naudoti chloro baliklį, tačiau tai – jau ne toks sveikas valymo būdas.

Taigi, jei norite, kad skalbimo mašina veiktų be priekaištų, taip pat net ir dažnai naudojant neskleistų nemalonaus kvapo, turite retkarčiais ją išvalyti. Geriausia tai atlikti naudojant kiekvienuose namuose randamomis priemonėmis – actu ir soda.