Miško kaina

Miško pardavimas: ką reikia žinoti?

Esate miško savininkas ir manote, kad atėjo laikas jį parduoti? Miško pardavimo procesas nėra toks paprastas reiškinys kaip gali pasirodyti iš pradžių. Veikiausiai kiekvienas pardavėjas nori išvengti netikėtumų ir nemalonių situacijų. Tad ką reikėtų žinoti, kad miško pardavimas netaptų tikru galvos skausmu?

Parduodate visą nuosavybę ar mišką iškirtimui? 

Tie, kurie parduoda mišką, turėtų atsakyti į esminį klausimą – parduoti jį su visa žeme ar tik galimybe mišką iškirsti? Kokie šių pasirinkimų skirtumai? Trumpai tariant, nuo to priklauso jūsų tolimesnė atsakomybė ir finansai. Be abejo, jei parduosite mišką iškirtimui, jo kaina bus mažesnė. Visgi žvelgiant į perspektyvą, tokiu būdu galite užsidirbti iš miško ateityje. Pardavus mišką iškirtimui, jo atsodinimo ir priežiūros klausimai bus jūsų atsakomybė. Kitu atveju, jei miškas parduodamas su visa žeme, kartu su mediena perduosite visas nuosavybės teises naujam šeimininkui. 

Vienareikšmiškai atsakyti, kuris atvejis geresnis – išties sudėtinga. Kiekvienas atvejis skirtingas ir tik jūs žinote, kaip geriausiai pasielgti. Svarbiausia į pardavimo procesą nenumoti ranka, o elgtis atsakingai ir apgalvotai. 

Svarbu sudaryti sutartį

Kad vykdomas sandoris būtų sėkmingas ir netektų nusivilti, itin svarbu atkreipti dėmesį į pardavimo sutartį. Labai dažnai būna taip, kad pardavėjai susivilioja patraukliais pasiūlymais, bet nesudaro sutarties dėl miško iškirtimo salygų. Tai labai didelė rizika! Neretai būna taip, kad po pardavimo gaunama mažesnė suma nei tikėtasi ar paaiškėja, kad patys turėsite sumokėti mokesčius valstybei. Todėl jei nenorite pakliūdami į spąstus patirti nuostolių –  nesielkite impulsyviai, aptarkite visas sąlygas ir būtinai pasirašykite sutartį.

Patikimam sandoriui sudaryti – kreipkitės į specialistus

Pirmiausia, kilus idėjai parduoti mišką, svarbu suprasti, kad šis procesas gali užtrukti. Be abejo, kiekvienam norisi kuo greičiau gauti finansinės naudos ir atsikratyti atsakomybės, tačiau šiuo atveju skubėti nereikia. Kodėl? Yra daugybė atvejų, kuomet savininkai parduoda mišką pirmiems pasitaikiusiems asmenims už mažesnę kainą nei galima gauti iš tikrųjų. Išvengti tokių klaidų padės profesionalai. Tai ypač naudinga, jei nesate susidūrę su miškų pardavimu, neturite reikiamų žinių apie medienos rūšis, nežinote, nuo ko priklauso kaina ar kokie dokumentai bus reikalingi. Šiuo metu rinkoje yra daugybė įmonių, galinčių padėti bet kokiais miško pardavimo klausimais.