Kodėl naudinga valgyti džiovintus vaisius?

Apie džiovintus vaisius girdime dvi skirtingas nuomones: viena tai, kad jie yra žymiai sveikesnis pasirinkimas už saldumynus, o kita, jog jame ir gausu pridėtinio cukraus, todėl jie visiškai nesiskiria nuo paprasto šokoladuko. Tiesa, jog vyrauja ir džiovinti vaisiai, kuriuose dedami papildomi cukraus koncentratai, tačiau renkantis maisto parduotuves, kurios prekiauja tik ekologiškomis prekėmis – reikia tikėtis išties sveiko ir saldaus gardumyno.

Tik 20 riešutų ir ne daugiau!

Dauguma žmonių mėgsta riešutus, džiovintus vaisius, razinas ir slyvas, tačiau retai pagalvojame, kiek mus šie produktai yra vertingi, o kiek suteikia energijos bei kalorijų. Tai reiškia, kad nejaučiame saiko, kiek jų galima suvalgyti.
Riešutai priklauso aliejinei kultūrai, o tai reiškia, kad nesvarbu kokios rūšies riešutai bebūtų – graikiniai, migdolai, lazdyno ar kiti, 100 gramų riešutų mes gauname 600 kcal. Šį kiekį galima itin lengvai sukramsnoti esant prie televizoriaus ar dirbant kompiuteriu, todėl galime net nepajausti, kaip staiga šis suvartotų riešutų skaičius viršijo normą. Idealus dienos variantas yra 5 riešutai, tačiau jokiu būdu negali viršyti 20.

Iš pašalies gali atrodyti, jog džiovinti vaisiai yra pripildyti daugybe cukraus, nes jie yra itin saldūs. Tačiau taip yra todėl, nes džiovinti vaisiai yra praradę visą savo vandenį, todėl medžiagos tampa žymiai koncentruotos. Vis dėlto jų kaloringumas yra net beveik perpus mažesnis nei riešutų.

Ne visi džiovinti vaisiai – sveiki

Džiovintuose vaisiuose neįmanoma aptikti jokių riebalų, o tai reiškia, kad juose dominuoja tik angliavandeniai. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis yra molekuliniai angliavandeniai, kurie žmogaus paros racione turi sudaryti ne daugiau, kaip 10 procentų kcal. Jeigu suvalgytume 100 gramų razinų, tai reiškia, kad ir gautume tuos 10 procentų, todėl tikrai nereikėtų suvalgyti viso to razinų maišelio. 

Džiovintose slyvose yra itin nemažai koncentruotų mineralinių medžiagų, o didelė kalio koncentracija suteikia energijos puikiai širdies veiklai. Todėl suvalgyti saujelę džiovintų razinų ir slyvų yra labai naudinga. Būtent šie du džiovinti vaisiai yra vertingiausi, nes nėra niekaip papildomai pasaldinti. Taip pat džiovintose slyvose ir razinose gausu skaidulinių medžiagų, o tai reiškia, kad jos padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą bei palaiko žarnyne gyvenančių bakterijų gyvybingumą. 

Renkantis egzotiškesnius variantus, pavyzdžiui, kaip džiovintus ananasus, galima dažnai pajausti, jog jų paviršius yra dengtas cukrumi. Būtent tokio tipo vaisiai nėra palankūs mūsų sveikatai. 

Džiovinti abrikosai ir datulės

Džiovinti abrikosai laikomi grožio elementu, nes jame yra gausu kalcio, geležies, mangano, karotinoidų, antioksidantų, vitamino A ir E. Būtent vitaminai A ir E yra svarbūs mūsų grožio puoselėjimui, lygios ir skaisčios odos ilgaamžiškumui, padeda net apsaugoti nuo kenksmingų UV spindulių. Kaip ir visuose džiovintuose vaisiuose, kurių sudėtyje yra antioksidantų, taip ir džiovintuose abrikosuose tinka tiems, kurie siekia neutralizuoti laisvųjų radikalų kiekį. Šis esamas elementas padeda sumažinti raukšlių atsiradimo riziką, sulėtinti senėjimo procesus bei padidinti odos elastingumą. 

Vitaminas E yra itin gyvybiškai svarbus norint apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Šio vitamino gavimas yra labiausiai reikalingas vasaros metu, kai saulė būna pati stipriausia. 

Džiovintos datulės yra priskiriamos prie to, kad yra atsakingos už puikų virškinimą. Šiame vaisiuje galima rasti vitaminų B1, B2, B3, B5, A1 ir C, geležies, kalcio, kalio, vario, magnio, mangano ir kitų maistinių skaidulų. Džiovintose datulėse gausu fruktozės, o tai yra natūralus saldiklis – tai reiškia, kad galite laisvai jas iškeisti į pyragaitį, nes saldumas bus lygiai toks pats, o ir bus sveikesnis pasirinkimas.