Kokie šildytuvai ekonomiškai yra naudingesni?

Šildytuvai yra kelių kategorijų – konvekciniai, pučiantys išorėn karštą orą, naudojantys dujas ir infraraudonųjų spindulių dėka veikiantys. Aišku viena, kad kokia bebūtų infraraudonųjų šildytuvų kaina, jie vis vien greitai atsiperka, nes trečdaliu mažiau sunaudoja elektros energijos, nei kiti elektriniai šildytuvai.

Kokie minusai lydi konvekcinius ir dujinius šildytuvus?

Į konvekcinį šildytuvą šaltas oras patenka pro apačioje esančias groteles, o sušilęs į paviršių pakyla ir į lauką išeina per prietaiso viršuje esančią angą. Todėl šio šildytuvo minusas yra toks, kad patalpos apačioje oras visada bus vėsesnis nei viršuje. Dujinis šildytuvas puikiai apšildo bet kokio dydžio patalpos orą, tačiau smarkiai išeikvoja jame esančias deguonies atsargas, todėl būtina nuolatinė ventiliacija, kuri šiek tiek atvėsina viduje esantį orą. Jei ventiliacijos patalpose nėra, tada šildytis dujiniu šildytuvu nepatariama, nes tai gali būti kenksminga sveikatai.

Už kokius privalumus galima pagirti infraraudonųjų spindulių šildytuvus?

Kadangi infraraudonųjų spindulių šildytuvai veikia kaip saulė, šildo ne patalpos orą, o joje esančius žmones, daiktus, grindis ir sienas. O jeigu jie yra tvirtinami prie lubų, tada jų ekonomiškumas ir šildymo efektyvumas akivaizdus, nes tada šyla apatinė esamos patalpos pusė, kur ir vyksta visas gyvenimas. Dar labiau ekonomiškesnis variantas – tai mobilieji infraraudonųjų spindulių šildytuvai, kurie labiausiai tinka gyvenamųjų patalpų šildymui. Jie yra patogūs todėl, kad juos be jokio vargo galima pergabenti iš vieno kambario į kitą. Gana šaunus pasirinkimas – tai infraraudonųjų spindulių plokštės, nes joms nereikia jokios priežiūros, o jos veikia ekonomiškai ir patikimai.

Kokiu mitu apie infraraudonuosius šildytuvus neverta tikėti?

Sklando tikrove neparemti pasakojimai, jog infraraudonieji šildytuvai yra labai pavojingi žmogaus sveikatai. Tačiau reikia prisiminti iš fizikos pamokų tai, jog infraraudonieji spinduliai nieko bendro neturi nei su ultravioletinėmis bangomis, nei su mikrobangomis. Tad nėra reikalo pradėti virpėti iš baimės, išgirdus žodį „spinduliai“. Juk spinduliai būna skirtingi. Pavyzdžiui, ir ugnis krosnyje spinduliuoja išorėn tos pačios kilmės šilumos spindulius, tačiau mes nepuolame nuo jų slėptis po lova, o be jokios baimės mėgaujamės šiluma. Tas pats galioja ir infraraudonųjų spindulių šildytuvams, tad jų nereikia bijoti.